Retuperän WBK

Retuperän WBK on maailman paras Uudempaa ranskalaista Torwimusiikkia soittava espoolainen teekkaripalokuntaorkesteri.

RWBK:n soittimet

Uudempi ranskalainen torvimusiikki, kuten moni muukin jalomman musiikin alalaji, on ilman soittimia yhtä vaillinaista kuin letkut ilman suuttimia tahi ruiskutuspumppuja. Siksi on syytä suorittaa Retuperän musiikin ammentimien esittely.

SAHTIPUIKKO, joka kuuluu kapellimestarille. Vain hän tuntee tämän muille soittajille mystisen instrumentin salaisuuden, joka kulkeutuu muistitietona puusta puuhun menetelmällä maestrolta toiselle. Vaikka kapellimestari yrittää kaikkensa hämmentäessään orkesteria sahtipuikollaan, se silti säilyttää ylevän tahdikkuutensa kaikissa tilanteissa.

PICCOLO l. KORKEA PILLIKE (lat. patela vesca) on orkesterin alin instrumentti. Sitä kuljetetaan povitaskussa. Korkean pillikkeen soittaja on orkesterin mestaripuhaltaja. Siksi hän pitääkin hallussaan muiden taiteilijoiden lompakkoja.

moniläpiö MONILÄPIÖ. Moniläpiötaiteilijan osuus on traaginen: nopeat sormitukset ja varvitukset on hallittava luottamuksellisesti, huomiota herättämättä. Lisäksi häneltä on kielletty jokaisen puupuhaltajan mieliurheilu, sormikoukku.

OIKOTORVI, on saanut nimensä siitä, ettei kukaan ole onnistunut sitä vielä oikaisemaan - lukuisista yrityksistä huolimatta. Oikotorvia on kahdenlaisia: oikea oikotorvi ja vasemmanpuoleinen oikotorvi.

PALTTOTORVI (ulkomaaksi mantelhorn) on pesussa kutistunut baritonitorvi. Palttotorven ääni on lyyrinen tuoden mieleen vähemmänkin kaihoisan luonteen omaavalle Suomen suven valkoiset yöt ja siniset hanget, joissa on keltaisia reikiä.

SANKARTENORITORVI. Se on erään intialaisen hevosurheilufanaatikon Ravisankarin kehittämä välitorvi.

pasuuna PASSUUNA. Tämä instrumentti ei ole palokunnassa mikään tavallinen pasuuna vaan oikea vetopassuuna, jonka vuoksi vain passuunistilla on veto-oikeus orkesterissa. Soittimille on ominaista vetojen ja työntöjen vakioisuus. Aiheesta onkin Väiski Turakainen väitöskirjassaan "Some basic concepts aboit and upon, if, in spite of this possible to say nothing of the side effects, by the way, how to do it better than the things we did last summer" johtanut seuraavanlaisen kaavan:

vetotyöntö/punnerrus = mies impotenssiin 2.

Johto sivuutetaan tässä yhteydessä tarpeettomana ja ylipalkattuna.

baryfon MATKAKLOSETTI eli baryfonitorvi. Torven nimitys on hieman leikkisä, sillä vaikka RWBK:n musiikki tunnetusti koostuu kahdesta elementistä: HUM ja KAKKAA ei matkaklosettitaiteilija useinkaan soita pelkkää jälkimmäistä.

BASSOTORVI. On todella vaikea sanoa kummasta päästä ääni tulee. Siksi on bassotaiteilijalle varattu nuottilaukkuun toiset ruskeat kalsarit.

LYÖMÄKALUT: Näitä ovat PATA- JA HERTTARUMPU, pikkurumpu eli WÄHÄHYMEN ja isorumpu eli WÄKIHYMEN. Lyömäsoittajat lisäävät hyppysellisen kuminaa Retuperän musiikkikeitokseen. Lyömäsoittajat käyvät harva se päivä tri Tulpin rumpuklinikalla vastaanotolla.

Lopuksi summa summarum: Kaikille soittajille on yhteistä, että he yrittävät saada ontoista soittimista täyteläisen äänen, eikä suinkaan päinvastoin.

Retuperän WBK
PL 69
02151 Espoo
Finland

(050) 525 2191
(09) 428 34 911